Groeiend gevaar voor kinderen in Uganda

Nieuw rapport van ECPAT

ECPAT, in Nederland één organisatie met Defence for Children, heeft een rapport uitgebracht over de veiligheidssituatie van kinderen in Uganda. De organisatie constateert alarmerende gegevens.

Toerisme is de laatste decennia gegroeid, en zo ook de weeshuisindustrie. Veel van de weeshuizen hebben weinig regulering en zorgen ervoor dat kinderen het risico lopen op seksuele uitbuiting en andere schadelijke praktijken. 

Naast seksuele uitbuiting door toerisme, signaleert ECPAT andere gevaren voor kinderen in Uganda:

- Een hoog percentage kindhuwelijken. Ongeveer 40 procent van de vrouwen tussen de 20 en de 24 jaar gaf aan getrouwd te zijn voordat zij 18 waren.

- Twee derde van de vluchtelingen uit naburige landen zijn kinderen. 10 procent van de kinderen zijn alleen en lopen hoog risico op uitbuiting en uithuwelijking.

- De wereldwijde kinderslachtoffers van mensenhandel bestaan voornamelijk uit Ugandese jongens en meisjes, en daarnaast veel kinderen uit naburige landen. Er wordt weinig gerapporteerd aan de autoriteiten, maar het is waarschijnlijk dat de cijfers van kinderen die worden verhandeld voor seksuele doelen, groter is dan officieel erkend.

 

Voor het hele rapport, kunt u naar deze link (https://www.ecpat.org/wp-content/uploads/2019/04/ECPAT-Country-Overview-Report-Uganda-April-2019.pdf) gaan.

Meer informatie over ECPAT vindt u hier (https://www.ecpat.org/).

Orphanage-tourism-voluntourism-Uganda-photo-SOS-childrens-villages Orphanage-tourism-voluntourism-Uganda-photo-SOS-childrens-villages