'Kom alleen als je vaardigheden hebt waar we iets aan hebben'

Trouw over visie Oegandezen op Westers vrijwiligerswerk

In Trouw van 26 juni 2019 een artikel over vrijwilligerwerk met kwetsbare kinderen en de beweging #nowhitesaviours in Oeganda. Trouw schrijft:

Het begon in Oeganda met de hashtag #nowhitesaviors, geen witte redders. Die sloeg aan. In Oeganda zijn ze die witte superieure goeddoeners, die vrijwilligerswerk komen doen, zat. 

“Het is het nieuwe kolonialisme in Afrika.” Olivia Alaso in Oeganda doelt op het vrijwilligerswerk van jonge westerlingen in haar land. Een deel begint op eigen initiatief een hulporganisatie, werft geld van donoren en begint een schooltje, kliniek of weeshuis.

Jarenlang zag ze het gebeuren in haar stad Jinja aan de oostelijke oever van het prachtige Victoriameer. Jinja is het epicentrum van witte missionarissen en hulporganisaties die als paddestoelen uit de grond schieten. “Er zijn hier zo veel witten neergestreken.”

Ze is sociaal werker in haar stad en besprak het met andere vrouwen. “Iemand moest opstaan tegen deze nieuwe witte overheersing van de zelfbenoemde goeddoeners.” Het leidde in september tot de hashtag op sociale media #NoWhiteSaviors: geen witte redders. De hashtag heeft grote impact op Instagram en Twitter.

 

Lees hier het hele artikel. (https://www.trouw.nl/verdieping/in-oeganda-zetten-alle-zelfbenoemde-witte-redders-kwaad-bloed~b5a815f11/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F)

 

763 763