Christenen in het verweer tegen institutionele zorg

Hoe christenen zich kunnen inzetten voor stabiele gezinnen

Christiany Today heeft een longread gepubliceerd over de houding van christenen ten opzichte van weeshuizen. De Indiase Krish Kandiah, oprichter van Home for Good, schrijft over zijn gemengde gevoelens over de recente negatieve publiciteit jegens weeshuizen. Zijn persoonlijke ervaringen en kerkelijke omgeving zijn sterk gevormd door de gedachte dat weeshuizen belangrijk zijn om voor kwetsbare kinderen te zorgen. De negatieve geluiden vatte hij vroeger dan ook op als aanmatigend, zoals bij veel christenen het geval is volgens de schrijver. 

Kandiah vervolgt met een relaas waarin hij laat zien hoe en waarom christenen zich inzetten voor kinderen. Het institutionele karakter van zorg laat zijn schadelijke sporen na in grote, maar ook in kleine opvanghuizen. Een institutioneel opvanghuis kan niet duurzaam zijn: ”Just because an orphanage may be safer than trying to survive on dangerous streets does not mean orphanages are the long-term solution to the problems facing vulnerable children.” 

Lumos, Save the Children en Faith to Action worden aangehaald. Familiegerichte zorg als alternatief voor institutionele zorg krijgt aandacht in de vorm van gezinshereniging, pleegzorg of adoptie. Het schadelijke van weeshuistoerisme en een juiste reactie van de kerk worden voorgelegd aan de lezer.

Lees het gehele artikel The Christian Case against the Orphanage (https://www.christianitytoday.com/ct/2019/august-web-only/christian-case-against-orphanage-kandiah-gls.html).

Het artikel is een onderdeel van het Homecoming (https://www.homecomingproject.org/) project.

91649hristiancase 91649hristiancase