Handreikingen rondom overhaaste terugplaatsing van kinderen uit instituten naar families

Publicaties rondom Covid-19 pandemie

Family-Based Solutions heeft twee handreikingen ontwikkeld voor instituten en organisaties die werken in kinderbescherming die worstelen met de risico’s van een overhaaste terugplaatsing van kinderen in hun gezinnen van herkomst als gevolg van de pandemie. De handreikingen zijn in iedere nationale context te gebruiken. 

De eerste handreiking (/content/17382/download/clnt/95494_Plan_B_Strategy_Rapid_Return.pdf)  (’Plan B: Strategy for Childcare Institutions Mandated to Return Children Fast’) geeft informatie over hoe onder tijdsdruk de zorg van kinderen die institutionele zorg moeten verlaten, toch zo goed mogelijk voor te bereiden. De tweede handreiking (/content/17382/download/clnt/95495_PostRapidReunionStrategy.pdf) (’Strategy to Turn Rapid Reunion of Children into Reintegration’)  geeft informatie over wat gedaan kan en moet worden voor kinderen die zonder of met weinig voorbereiding al naar huis gegaan zijn. 

Deze strategieën zijn alleen bedoeld voor situaties waar goede voorbereiding onmogelijk is. Ze verminderen de risico’s, maar kunnen deze niet helemaal voorkomen. 

De handreikingen zijn gebaseerd op het overzicht van wat het proces van de-institutionalisering inhoudt onder normale omstandigheden, het zogenaamde Model for Alternative Care Reform. De handreikingen werken dan ook het beste als ze samen met dit document (/content/17382/download/clnt/95493_ModelForAlternativeCareReform.pdf) gebruikt worden.

cropped-logofbs cropped-logofbs