Verwantschapszorg in sub-Sahara Afrika

Onderzoeksrapport Family for Every Child

Dit onderzoeksrapport stelt dat verwantschapszorg, het zorgen voor kinderen door familie of bekenden van de familie, de grootste bron van hulp is voor kinderen zonder adequate ouderlijke zorg in sub-Sahara Afrika. Family for Every Child voerde een literatuuronderzoek en zes casestudies uit in Ghana, Liberia, Ethiopië, Kenia, Rwanda en Zimbabwe. Hieruit blijkt dat verwantschapszorg veel gebruik wordt, cultureel geaccepteerd is en dat het kwetsbare kinderen kan ondersteunen in gewone én in crisistijden. Wel draagt verwantschap zorg een risico met zich mee omdat de verzorgers en de kinderen zeer kwetsbaar zijn. Ze hebben ondersteuning nodig. Bewijzen en inzichten vanuit sub-Sahara Afrika tonen het belang aan van het focussen op informele systemen van zorg en bescherming van kinderen in plaats formele.   

Lees het onderzoeksrapport hier (https://bettercarenetwork.org/sites/default/files/2021-04/kinshipcareinsub-saharanafrica6final12_2020.pdf).

Gillian Mann and Emily Delap, Kinship care in Sub-Saharan Africa: An asset worth supporting, Family for Every Child, 01 Dec 2020

mother-2262750_1920 mother-2262750_1920