Open brief aan BN'ers

Ondersteun kinderen in families, niet in tehuizen

Open brief aan mevrouw Laila Belkerma (oprichtster van Shared Humanity (https://www.shumanity.nl/)) en Monica Geuze (vlogger, auteur en presentatrice)

 

Geachte mevrouw Belkerma en mevrouw Geuze,

In de afgelopen dagen zagen we uw berichten (https://www.instagram.com/lailabelkerma/) op sociale media met oproepen om de activiteiten van Shared Humanity in Gambia te ondersteunen. Fijn dat u zich het lot van kwetsbare kinderen in Gambia aantrekt en u zich daar zo actief voor inzet. U kreeg daarbij ook steun van Ali B, Rico Verhoeven en Yolanthe Cabau.

Op sociale media is er een storm van protest ontstaan. Journalist Charlotte Simons schreef er dit uitgebreide artikel (https://charlotte-simons.medium.com/lieve-monica-en-laila-kunnen-we-het-alsjeblieft-even-hebben-over-dat-kinderopvanghuis-in-gambia-48f35e8e3454) over. 

Graag zouden we met u het gesprek aangaan over de manier waarop kwetsbare kinderen het beste geholpen kunnen worden. In de afgelopen 65 jaar hebben meer dan 300 onderzoeken in 60 landen van over de hele wereld laten zien dat opgroeien in een kindertehuis, hoe liefdevol deze zorg ook is, schadelijk is voor hun fysieke groei, cognitieve ontwikkeling en de ontwikkeling van gehechtheid. De onderzoekers laten zien dat dat niet ligt aan achterstanden die kinderen al bij aankomst in het tehuis zouden hebben gehad. Wanneer kinderen van een tehuis in een pleeggezin worden geplaatst, dan gaat hun ontwikkeling vaak met sprongen vooruit. De gevolgen van opgroeien in een tehuis blijven voelbaar als de kinderen volwassen zijn. Ze missen sociale, huishoudelijke en financiële vaardigheden om het leven in de maatschappij aan te kunnen. In Nederland hebben we tehuizen gesloten en streven naar opvang in familiekring, in een pleeggezin of in kleinschalige opvang, wanneer een kind niet thuis kan opgroeien.

Opvang in kinderhuizen is veel duurder dan andere vormen van zorg voor kinderen zonder ‘thuis’. Vergelijkende onderzoeken laten zien dat voor het bedrag waarmee je één kind in een kindertehuis helpt, je veel meer kinderen in families of gemeenschappen kunt ondersteunen. Soms is opvang in tehuizen zes tot tien keer duurder dan opvang in de eigen gemeenschap.

Natuurlijk zijn er altijd gevallen waarin kinderen niet door familie opgevangen kan worden. Die aantallen zijn echter zeer klein. Internationaal zijn er richtlijnen opgesteld en erkend door alle landen in de wereld, waarin opgenomen is dat opvang in een tehuis alleen een tijdelijke noodsituatie mag zijn, met opvang in kleine groepen met vaste verzorgers. Die opvang is gericht op terugkeer naar familie of plaatsing in een pleeggezin.

Graag nodigen we u uit voor een gesprek om te horen hoe u hier tegenaan kijkt en of we u in contact kunnen brengen met (lokale) organisaties en individuen die zich inzetten voor familiegerichte zorg. 

 

Hartelijke groet,

Mirjam Blaak, directeur Defence for Children-ECPAT

Patricia Nieuwenhuizen, Better Care Network Netherlands

 

 

Aanvulling:

Op 3 juni heeft Monica Geuze via een  reactie aan het AD (https://www.ad.nl/show/waarschuwing-na-geldactie-die-monica-geuze-steunde-denk-niet-ach-die-zielige-weesjes~a8559c8c/) laten weten inmiddels anders tegen haar oproep om Shared Humanity te steunen, aan te kijken. Monica Geuze schrijft: ,,Achteraf gezien had dit niet mogen gebeuren.” En in reactie op de open brief van Charlotte Simons (https://charlotte-simons.medium.com/lieve-monica-en-laila-kunnen-we-het-alsjeblieft-even-hebben-over-dat-kinderopvanghuis-in-gambia-48f35e8e3454): ”We zijn blij dat jij ons hebt geattendeerd op het feit dat het geld op andere plekken wellicht beter gebruikt kan worden.”

Ook Ali B. heeft via het artikel gereageerd.

We zijn blij met deze uitspraken en hopen nog steeds dat Shared Humanity ingaat op onze herhaalde uitnodigingen voor een gesprek.  

gambia-977723_960_720 gambia-977723_960_720