Wees Wijs en kies voor verantwoord vrijwilligerswerk

BCNN jongerencampagne van start

Zes miljoen kinderen wereldwijd wonen in een kindertehuis. Vóór de pandemie reisden naar schatting 10.000 Nederlandse vrijwilligers en stagiairs  - met de beste bedoelingen -  naar deze tehuizen. Ze komen daar om te helpen, maar brengen helaas juist schade toe aan de kinderen die er opgroeien.

Vandaag start de campagne Wees Wijs, die is bedoeld voor jongeren die - vanuit hun geloof of missie de wereld te verbeteren - vrijwilligerswerk willen gaan doen met kwetsbare kinderen. Wees Wijs laat zien wat de onbedoelde gevolgen zijn: deze vrijwilligersreizen houden een schadelijke vorm van opvang in stand.  Honderden wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd laten keer op keer zien dat opgroeien in een tehuis, hoe goed de zorg er ook is, per definitie schadelijk is voor de ontwikkeling van deze kinderen. Zij lopen in tehuizen grote achterstanden op in fysieke groei en sociale en cognitieve ontwikkeling. Bovendien verergert het komen en gaan van ongekwalificeerde vrijwilligers de hechtingsproblemen en trauma’s van deze kinderen. Gelukkig zijn er ook vele vormen van (nationaal en internationaal) vrijwilligerswerk die wél een goed idee zijn! De vrijwilligerstest op https://weeswijs.nu/ (https://weeswijs.nu/) helpt jongeren bij het vinden van vrijwilligerswerk dat écht bijdraagt aan lokale gemeenschappen. 

U kunt de campagne volgen via Facebook (https://www.facebook.com/Weeswijs.nu) en Instagram (https://www.instagram.com/weeswijs.nu/), of neem een kijkje op de nieuwe website (https://weeswijs.nu/) en help de boodschap verspreiden.

Zelf berichten maken? Er is een uitgebreide toolkit beschikbaar. Stuur een bericht aan BCNN (mailto:info@bettercarenetwork.nl) en u ontvangt toegang tot deze toolkit. 

BCN_Vrijwilligergezocht_1080x108012 BCN_Vrijwilligergezocht_1080x108012