Media aandacht rondom campagne Wees Wijs en oproep in ND

Overzicht van aandacht online, radio en tv

Eind september is de BCNN campagne Wees Wijs van start gegaan. De campagne is bedoeld voor jongeren die - vanuit hun geloof of missie de wereld te verbeteren - vrijwilligerswerk willen gaan doen met kwetsbare kinderen. De vrijwilligerstest op https://weeswijs.nu/ (https://weeswijs.nu/) helpt jongeren bij het vinden van vrijwilligerswerk dat écht bijdraagt aan lokale gemeenschappen. 

Op 29 september publiceerde BCNN namens 53 organisaties een dringende oproep in het Nederlands Dagblad om weeshuizen af te bouwen en ieder kind in een gezinssituatie op te laten groeien.

 Hierbij een overzicht van de aandacht voor dit onderwerp in verschillende media.

- Nederlands Dagblad, met drie artikelen op 29 september: dit artikel (https://www.nd.nl/nieuws/nederland/1062594/-christelijke-jongeren-werken-nog-te-vaak-in-buitenlandse-weesh) op de voorpagina, een interview met oud-vrijwilliger Carmen (https://www.nd.nl/nieuws/nederland/1062604/carmen-deed-vrijwilligerswerk-in-een-weeshuis-het-gaat-niet-om-) en de dringende oproep van BCNN (https://www.nd.nl/opinie/opinie/1062590/steun-projecten-die-kinderen-een-thuis-bieden-geen-tehuis-het-i) namens 53 organisaties. 

- Uitgebreid item bij EenVandaag (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nieuwe-campagne-tegen-weeshuistoerisme-tehuizen-rekruteren-kinderen-die-gewoon-nog-ouders-hebben/). 

- RTL Nieuws sloot op 29 september  het programma af met een oproep om dit artikel (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nieuwe-campagne-tegen-weeshuistoerisme-tehuizen-rekruteren-kinderen-die-gewoon-nog-ouders-hebben/) te lezen.

- Bericht op nos.nl (https://nos.nl/artikel/2399720-kinderrechtenorganisaties-stop-met-weeshuistoerisme).

- Interview bij NPO1 (https://www.nporadio1.nl/nieuws/gezondheid/f2605c75-f4a3-4fa9-be47-39ccfb12c328/waarom-het-doen-van-vrijwilligerswerk-in-buitenlandse-weeshuizen-van-jou-geen-wereldverbeteraar-maakt). 

- Artikel op metronieuws (https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/buitenland/2021/09/oproep-stop-ondersteunen-buitenlandse-weeshuizen/).

- Atikel in Trouw (https://www.trouw.nl/binnenland/vrijwilligerswerk-in-het-buitenland-doet-meer-kwaad-dan-goed-in-nederland-hebben-we-ook-geen-weeshuizen-meer~b9b02101/).

- Artikel op LINDA.NL (https://www.linda.nl/nieuws/stop-vrijwilligerswerk-buitenlandse-weeshuizen/).

- Artikel op christelijknieuws.nl (https://www.christelijknieuws.nl/news/13239/De-schadelijke-gevolgen-van-vrijwilligerswerk-in-een-kindertehuis).

- Interview op de christelijke familiezender Family7 (https://www.youtube.com/watch?v=-XvP895xvdY&t=28s). 

- Artikel in EO Visie (https://visie.eo.nl/artikel/2021/10/ga-niet-als-vrijwilliger-naar-een-kindertehuis). 

- Artikel op EO Beam (https://beam.eo.nl/artikel/let-op-vrijwilligers-voor-in-een-buitenlands-weeshuis-gezocht-gratis).

- Artikel op Radboud Recharge (https://www.radboudrecharge.nl/nl/artikel/campagne-moet-jongeren-bewust-maken-over-weeshuistoerisme) (Radboud Universiteit). 

- Artikel in het Nederlands Dagblad (https://www.nd.nl/nieuws/nederland/1064253/-een-kindertehuis-is-geen-goed-systeem-maar-waar-moeten-deze-ki) van 9 oktober met interview met drie voorzitters van stichtingen met weeshuizen en de reactie van BCNN op hun argumenten waarom hun weeshuis noodzakelijk zou zijn. 

- Artikel op EO Eva (https://eva.eo.nl/artikel/2021/10/kinderen-in-weeshuizen-hebben-geen-veilige-basis).

- Interview op  15 oktober op Groot Nieuws Radio (https://www.grootnieuwsradio.nl/programmas/).

- Interview met Bep van Sloten over het sluiten van tehuizen en de positieve effecten daarvan op kinderen in het Nederlands Dagblad (https://www.nd.nl/nieuws/nederland/1066456/bep-van-sloten-helpt-kindertehuizen-sluiten-kinderen-verliezen-#) van 25 oktober. 

 

Bekijk hier (https://weeswijs.nu/) de website van Wees Wijs.

BCN_Vrijwilligergezocht_header BCN_Vrijwilligergezocht_header