Materialen en tools over familiegerichte zorg voor slachtoffers uitbuiting

Nieuwe BCNN themapagina

Kinderen die uit een (seksuele) uitbuitingssituatie bevrijd zijn verblijven vaak langdurig in institutionele zorg, soms op een geheime plek. Enerzijds zodat zij veilig zijn voor mensenhandelaren die vaak naar hen op zoek gaan. Anderzijds om hen te beschermen tegen zichzelf. Een deel van de jongens en meisjes wil de eerste periode terug naar hun uitbuiters omdat zij bang zijn voor zware consequenties als ze permanent verdwijnen. De plekken waar zij verblijven zijn daarom soms ook gesloten. Terug naar familie is vaak (de eerste tijd) niet mogelijk, omdat de kinderen te getraumatiseerd zijn, familieleden soms een rol gespeeld hebben in het ontstaan van de uitbuitingssituatie en/of omdat er grote schaamte speelt bij de familie over bijvoorbeeld seksuele uitbuiting.

Op basis van een behoeftepeiling in onze achterban heeft BCNN een aantal zaken ontwikkeld die behulpzaam zijn om deze kinderen goede (alternatieve) zorg te bieden:

- Er is een nieuwe themapagina (https://www.bettercarenetwork.nl/pg-17382-7-139281/pagina/slachtoffersuitbuiting.html) gemaakt rondom deze doelgroep op de BCNN website.

- Er is een overzicht (https://www.bettercarenetwork.nl/content/17382/download/clnt/105703_BCNN_Reintegration_and_aftercare_for_child_survivars_of_(sexual)_exploitation_-_overview_materials.pdf) gemaakt van materialen, publicaties en handvatten bij het vormgeven van goede zorg aan kinderen die het slachtoffer zijn geweest van seksuele uitbuiting. Thema’s die aan de orde komen zijn, zijn onder andere: achtergrondinformatie, uitdagingen rondom re-integratie, factoren voor een succesvolle re-integratie, wet- en regelgeving, preventie, casemanagement, monitoring en evaluatie en zorg voor jongens.

- We organiseerden een webinar over nazorg en re-integratie voor kinderen die het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting in het globale zuiden. Het thema was de complexiteit rondom het herenigen van kinderen die het slachtoffer zijn (geweest) van seksuele uitbuiting met hun families. Onderwerpen die besproken zijn: hoe kunnen we gezinnen effectief begeleiden bij het weer verwelkomen van het kind in hun familie? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kinderen veilig zijn, en blijven? Eén van de sprekers was Rajiv Kumar Roy, specialist van Family for Every Child. Ook kwam een liet een Nederlands-Filipijns particulier initiatief aan het woord dat een kinderhuis heeft waar zij meisjes opvangen die het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting.  Deze organisatie vertelde over hoe zij het kinderhuis aan het sluiten zijn en de nazorg meer een meer vanuit de thuissituatie, of bij een vervangend gezin gaan bieden. Het verslag en de presentaties zijn hier (https://www.bettercarenetwork.nl/pg-17382-7-139281/pagina/slachtoffersuitbuiting.html) terug te lezen en het webinar is in zijn geheel terug te zien via deze link (https://www.youtube.com/watch?v=3qRM7rFhbjI&feature=youtu.be).

shutterstock_133064744 shutterstock_133064744