Ontvoeringen Oekraïense kinderen naar Rusland

Nieuwe regels rondom toekennen Russisch staatburgerschap

Sinds de start van de oorlog zijn er inmiddels naar schatting 20.000 Oekraïense kinderen ontvoerd naar Rusland. Sommige deskundigen vrezen zelfs nog hogere aantallen. 

Begin 2024 heeft de Russische president Vladimir Poetin een decreet ondertekend dat het eenvoudiger maakt om het Russische staatsburgerschap te verlenen aan Oekraïense kinderen die in oorlogstijd uit Oekraïne zijn ontvoerd. 

Ambtenaren in Oekraïne wijzen op een bijzonder omstreden onderdeel van dit decreet waaruit blijkt dat Oekraïense weeskinderen of kinderen die geen ouderlijke zorg hebben, snel het Russische staatsburgerschap kunnen verwerven via een presidentieel besluit of op verzoek van een instelling.

In een officiële klacht bij het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken aangegeven dat dit decreet nieuw bewijs is van de misdaden van Rusland tegen Oekraïne, waaronder ‘de gedwongen assimilatie van Oekraïense kinderen’.

U kunt het artikel lezen via deze link (https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/putin-accused-of-fast-tracking-russian-citizenship-for-abducted-ukrainian-kids/). 

heart-7045303_1280 heart-7045303_1280