Familieversterkingsprogramma voor straatkinderen in Kenia

Onderzoek naar de resultaten

In Kenia blijft het aantal straatkinderen elk jaar toenemen. Ondanks inspanningen van de overheid keren veel kinderen die hulp ontvingen, uiteindelijk weer terug naar de straat. 

In 2021 is een nieuw programma gestart, het Family Strenghtening Programme (FSP). Met de implementatie van het programma wil de overheid ervoor zorgen dat kinderen veilig kunnen worden teruggebracht naar een liefhebbend familielid. Het programma biedt een veilige plek, zowel individuele als groepsbegeleiding, mentale zorg en voorbereiding op de hereniging met de familie. Het gezin waar het kind mee herenigd wordt, krijgt ook hulp om de zorg voor het kind te kunnen dragen. 

Onderzoekers hebben een evaluatie uitgevoerd om te kijken of FSP de beoogde resultaten bereikt. Uit de resultaten blijkt dat het functioneren van het gezin en het welzijn van de kinderen toenam en de meeste kinderen succesvol herenigd werden met familie. 

De resultaten benadrukken het belang van een holistisch gezinsgericht programma dat kinderen herenigt met een gezonde gezinsomgeving waarbij een plan specifiek wordt afgestemd op de individuele behoeften van een gezinsstituatie. 

Het onderzoek is hier (https://bettercarenetwork.org/library/particular-threats-to-childrens-care-and-protection/children-living-or-working-on-the-street/reintegration-of-street-connected-children-in-kenya-evaluation-of-agape-childrens-ministrys-family) te lezen. 

fullsizeoutput_9b3 fullsizeoutput_9b3