Er zijn 2 nieuwe publicaties rond pleegzorg in Senegal.
1. Child Fostering in Senegal
Ouders die hun eigen kinderen tijdelijk naar een ander huishouden sturen om te leven is een wijdverspreid sociaal gebruik in Afrika.
Uit een eerder huishoudonderzoek in 2006-2007 is gebleken dat 10% van de kinderen in Senegal pleegkinderen zijn en dat 32% van de huishoudens pleegzorg geven of hun eigen kinderen naar andere huishoudens sturen. Op basis van de data uit dit onderzoek, probeert deze studie meer inzicht te krijgen in dit gebruik. De focus ligt op:
- de motivatie voor pleegzorg
- de impact van pleegzorg op de ontvangende en zendende huishoudens
- impact van pleegzorg op het kind
Wat betreft de kinderen is er gekeken naar of kinderen naar school gaan, werken en meer dan 28 uur per week besteden aan huishoudelijke taken. Een groot deel van de pleegkinderen - 25% - leeft bij de grootouders en nog eens 22% bij ooms en tantes. Naar school kunnen gaan is een van de belangrijkste redenen om kinderen naar een ander huishouden te sturen. Voornamelijk voor jongens. De reden voor meisjes is vaak om te helpen in het huishouden van het andere gezin.
Over het algemeen is niet uit het onderzoek gebleken dat pleegzorg een negatieve uitwerking heeft op pleegkinderen wanneer vergeleken met andere kinderen. Het onderzoek beveelt met name aan om beleid te ontwikkelen waarin vastgelegd wordt dat huishoudelijk werk niet ten koste gaat van naar school gaan van pleegkinderen.
Lees het hele rapport hier
2. The Long-Term Impact of Child Fostering in Senegal
14% van de volwassenen in Senegal hebben pleegzorg gehad. Gebruikmakend van hetzelfde huishoudonderzoek uit 2006-2007 heeft deze studie gekeken naar de lange termijn gevolgen voor pleegkinderen wanneer ze volwassen zijn. Hierbij is ook gekeken naar kinderen in Koranscholen. De focus ligt op onderwijs, werk en huwelijk.
Algemeen komt uit het onderzoek naar voren dat mannen vrijwel altijd voordeel hebben gehad door de pleegzorg, wat betreft beter onderwijs, betere kansen op de arbeidsmarkt en de mogelijkheid om eerder te trouwen. Voor vrouwen varieerden de uitkomst meer: de vrouwen die meer traditionele vormen van pleegzorg hadden gehad (bij familie van de moeder, bij grootouders of heel jong) waren vaak jonger getrouwd en vaak in polygame huwelijke dan vrouwen die geen pleegzorg hadden gehad. Echter, in minder traditionele pleegzorg (door vaders families, door ooms en tantes of op oudere leeftijd) hebben vrouwen vaak beter onderwijs gehad en kwamen ze minder vaak in polygame huwelijken terecht.
De auteurs concluderen dat de lange termijn gevolgen van pleegzorg dus erg divers zijn en afhankelijk zijn van de redenen van pleegzorg, locatie, pleeggezin, leeftijd en gender.
Lees het hele rapport hier