In zijn debuutroman Het zevende kind brengt de Deense journalist Erik Valeur ongewenste zwangerschappen, adoptie, politiek, filosofie, moord en doodslag met elkaar in verbinding.
Hoewel het fictie is, is deze roman ook gedeeltelijk autobiografisch en worden veel van de problemen en dilemma’s waar adoptiekinderen in hun leven mee te maken krijgen beschreven.
Zelf bracht Valeur de eerste twee jaar van zijn leven door in een weeshuis in Skodsborg, dertig kilometer ten noorden van Kopenhagen. Het kindertehuis was gevestigd in een ruime, chique villa met zicht op zee en werd gerund door Moederhulp, een organisatie die adoptieouders met wezen en ‘ongewenste kinderen’ in contact bracht. De rest van zijn jeugd, en later als volwassene, bleef Valeur contact onderhouden met zijn ‘surrogaatmoeders’, de ‘juffrouwen’ van het weeshuis.
Uit recensie:
13 mei 1961. Precies op de dag dat kindertehuis Kongslund in Skodsborg 25 jaar bestaat, vindt een jonge kinderverzorgster op de stoep een pasgeboren vondeling in een blauw reiswiegje. Net als alle andere wezen en vondelingen van Kongslund wordt ook deze zuigeling met veel liefde opgenomen. Samen met nog zes andere baby’s slaapt hij de eerste maanden in de Olifantjeskamer van het tehuis. Het duurt niet lang voor die kindjes bijna allemaal geadopteerd worden. Alleen het misvormde meisje Marie wordt door niemand opgehaald, waarna de directrice van Kongslund zich over haar ontfermt en haar pleegmoeder wordt.
Mei 2008. Aan de vooravond van het zestigjarige jubileum van Kongslund ontvangt Orla Berntsen, kabinetschef van de Deense minister van Nationale Zaken, een anonieme omslag met daarin onder andere een foto uit 1961 van de zeven baby’s in de Olifantjeskamer. Een omslag met exact dezelfde inhoud belandt op het bureau van de ooit beloftevolle, maar ondertussen weggedeemsterde journalist Knud Tåsing. Tåsing raakt geïntrigeerd en na wat spitwerk vermoedt hij dat Kongslund in de jaren zestig dienstdeed als opvangtehuis voor de ‘bastaardjes van de voornaamste hoogwaardigheidsbekleders van het Rijk’
Lees de hele recentie
---------------
Tussen twee Werelden: Hoe geadopteerden hun afkomst kleur geven. Dit boek van Hans Walenkamp gaat over de ervaringen van 25 oudere geadopteerden. Het boek geeft een openhartig en invoelend beeld van de manier waarop geadopteerden met hun afkomst omgaan. Het boek kost 21,50 euro, inclusief verzendkosten. U kunt het boek bestellen door een e-mail te sturen naar Hans Walenkamp (e-mail: hansinaw@hotmail.com), onder vermelding van uw naam en adres.