Op 1 oktober 2024 ondertekende de Christelijke Hogeschool Ede de University Pledge waarin is vastgelegd dat studenten geen stage meer zullen lopen in weeshuizen wereldwijd en alleen stage lopen in een setting die in het belang is van kwetsbare kinderen. Deze afspraken zijn al langer praktijk binnen de Christelijke Hogeschool Ede, maar zijn met de ondertekening nu ook officieel vastgelegd.
Nadelige effecten van stagelopen in weeshuizen
Stagelopen in weeshuizen heeft meerdere nadelige effecten. Onderzoeken laten zien dat 80% van de kinderen in een weeshuis nog minimaal één levende ouder heeft. Deze kinderen belanden vaak door armoede in een weeshuis. Ouders uit arme gebieden moeten ondersteuning krijgen, zodat ze zélf voor hun kinderen kunnen zorgen. Onderdak bij familie of in een pleeggezin is een veel betere plek dan een weeshuis. Opgroeien in een weeshuis is schadelijk voor de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. Hechting is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Als stagiaires komen en gaan verstoor je dit hechtingsproces met de vaste verzorgers.
Iets goeds doen
Stagiaires willen bovendien graag ‘iets goeds doen’ en brengen geld en cadeaus mee voor het weeshuis en blijven dat na hun vertrek ook vaak sturen. Maar hoe meer geld er naar weeshuizen gaat, hoe aantrekkelijker ze worden voor gezinnen die in armoede leven. Deze gezinnen denken ten onrechte dat hun kinderen in een weeshuis een betere toekomst hebben dan thuis. Ook zijn studenten zich niet bewust van dat er ook mensen zijn die weeshuizen in lage- en middeninkomenslanden openen omdat er zoveel westerse vrijwilligers en stagiaires zijn die graag iets willen betekenen voor kwetsbare kinderen. Kinderen worden in zo’n geval zelfs bij hun ouders weggehaald en verhandeld om de ‘wees’huizen te vullen.
Wereldwijde beweging
Wereldwijd is er een beweging, aangevoerd door overheden, ervaringsdeskundigen, ngo’s en jeugdbeschermingsexperts, waarin het opvangen van kinderen in tehuizen meer en meer afgebouwd wordt en vervangen wordt door familiegerichte zorg. Landen zoals bijvoorbeeld Kenia en Rwanda voeren een heel actief beleid om tehuizen af te sluiten en opvang van kinderen in gezinnen, bij verwanten en in pleeggezinnen te stimuleren en ondersteunen. BCNN is blij dat de Christelijke Hogeschool Ede, in navolging van andere onderwijsinstellingen, deze ontwikkeling ondersteunt, haar studenten daarover informeert en hen begeleidt naar verantwoorde stageplekken.